Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Voluntariatul, sursă de experiență profesională pentru tineri

În data de 29 aprilie 2014, la sediul Casei Regionale a Tinerilor Activi Brașov (CRTA Brașov) a avut loc prima masă rotundă din cadrul proiectului Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!. Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri cu autorități locale, ONG-urilor sau alte instituții cu rol în sprijinirea tinerilor, cu reprezentanți ai societății civile, cu tineri, al căror scop este stimularea inițiativei locale și redactarea schemei de garanții pentru tineri.

Masa rotundă organizată de echipa CRTA Brașov a avut ca temă Tinerii și piața muncii. Voluntariatul, sursă de experiență profesională. Întâlnirea a reunit reprezentanți a patru ONG-uri cu acțiune locală și națională (Hospice Casa Speranței, Asociația pentru Servicii Sociale SCUT, Centrul de Voluntariat Brașov, AIESEC) și tineri interesați de proiect.

Discuțiile au debutat cu prezentarea proiectului Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru!, a obiectivelor urmărite, a beneficiilor pe care proiectul le oferă și a activităților care urmează a se derula în cadrul CRTA Regiunea Centru.

Reprezentanții ONG-urilor au oferit informații despre activitatea derulată, despre rolul voluntarului și despre evenimentele pe care le vor organiza în perioada care urmează.

Oaspeții Casei au adresat întrebări despre condițiile necesare pentru a deveni voluntar, despre activitatea ONG-urilor și despre beneficiile pe care le vor avea derulând activități de voluntariat.

Cei cinci reprezentanți ai ONG-urilor invitate au menționat câteva dintre beneficiile activității de voluntariat, referindu-se cu precădere la noutățile legislative, conform cărora voluntariatul desfășurat în domeniul de studiu poate fi considerat experiență profesională.

Invitații au discutat despre posibilitatea de a depăși prin voluntariat o piedică majoră în calea angajării unui tânăr, și anume lipsa de experiență în piața muncii. Prin implicarea în acțiuni de voluntariat, tinerii dobândesc o serie de abilități utile și de interes pentru angajatori, printre care simțul răspunderii, abilități crescute de comunicare și relaționare, flexibilitate și adaptabilitate, spirit civic și încredere în sine. Asumarea de responsabilități și lucrul în echipă, într-o structură organizată, în subordinea unui coordonator facilitează tranziția către statutul de angajat. Nu în ultimul rând, lărgirea cercului social și contactul direct cu persoane și personalități din instituții și companii facilitează identificarea unui loc de muncă.

Participanții care derulează activități de voluntariat au oferit exemple concrete ale unor tineri cărora abilitățile dezvoltate în timpul voluntariatului le-au fost utile în căutarea și ocuparea unul loc de muncă. În același timp, un alt subiect al dezbaterilor au fost motivele pentru care tinerii preferă să rămână inactivi și să nu se implice în activități, fie ele remunerate sau nu. Printre motivele identificate se numără: lipsurile materiale – voluntariatul implică niște costuri (transport, masă, îmbrăcăminte), lipsa informațiilor privind activitatea de voluntariat, lipsa sprijinului din partea familiei și lipsa modelelor pozitive din comunitate, menținerea mentalității conform căreia munca în folosul comunității este muncă silnică.

Nu în ultimul rând, au fost luate în discuție modalitățile de atragere a tinerilor către voluntariat, respectiv transformarea lor în persoane active social. Reprezentanții ONG-urilor au oferit informații despre Săptămâna Națională a Voluntariatului care se derulează în perioada 12-18 mai 2014, pe durata căreia se vor organiza diverse activități menite să crească gradul de cunoaștere și înțelegere a voluntariatului.

Casa Regională a Tinerilor Activi Brașov se adresează în principal tinerilor din județele: Brașov, Covasna și Harghita.

Pentru contactarea CRTA Brașov, accesați:

http://www.garantiipentrutineri.ro/casa-tinerilor-activi/unde-ne-gasiti/articol/casa-regionala-a-tinerilor-activi-brasov-2

Parteneri Bpi Assoc Feg