Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Știați că există Parlamentul Tinerilor?

28 noiembrie 2014 - Vă supunem atenției un subiect extrem de interesant, încercând și noi să îl facem mai bine cunoscut în spațiul public și în special în rândul tinerilor cărora proiectul nostru li se adresează: Parlamentul Tinerilor. Parlamentul Tinerilor reprezintă o instituție de dezbatere și acțiune a tinerei generații, numite în ultima vreme ”mileniștii”, și beneficiază de un brand și de filiale în toate județele țării. Parlamentul Tinerilor nu este un proiect pasager, cu durată limitată, ci un partener instituțional constant al legiuitorilor. Organizatorii acestei inițiative sunt Asociația Pro Democrația, în parteneriat cu Camera Deputaților și Fundația Hanns Seidl.

Așadar, weekend-ul trecut, sâmbătă și duminică, Parlamentul României a găzduit cea de-a VI-a ediție a Parlamentului Tinerilor, care a simulat proce­sul decizional obișnuit, pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum și în plen. Organizatorii și-au propus să le ofere tinerilor ocazia de a înţelege importanţa, rolul şi funcţiile Par­lamentului, de a se familiariza cu doctrinele partidelor politice și de a vedea pe viu în ce constă activitatea parlamentară.

Au avut loc lucrări în patru comisii: Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Comisia pentru mediu și echilibru biologic, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Peste 20 de proiecte de lege au fost supuse dezbaterii, iar unul dintre subiectele fierbinți a fost obligativitatea de a vota.

Dar cine sunt acești 101 tinere și tineri? Un procent semnificativ al participanților provine din facultățile de științe politice din București (cel mai mare număr de participanți din această categorie sunt studenți la SNSPA) și din țară, urmate de facultățile de drept. La polul opus se află singurul participant care studiază Teologia. O mare parte dintre delegați sunt și liceeni, iar concentrarea majorității în intervalul de vârstă 18-19 ani ne dă de înțeles că elevii de an terminal și studenții de anul I sunt cei mai interesați de asemenea activități, deși există participanți de până la 25 de ani. Raportul de gen este mult mai echilibrat (53 de deputate și 48 de deputați) decât în Parlamentul real.

În fine, te întrebi cum poți să intri și tu în Parlamentul Tinerilor? Află aici: http://www.parlamentultinerilor.ro/

Noutăți despre proiect, emisiuni dezbatere și alte informații se găsesc pe pagina lor de Facebook: https://www.facebook.com/voceatinerilorparlamentari

Parteneri Bpi Assoc Feg