Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

România și-a desemnat noii Delegați de Tineret la Națiunile Unite pentru mandatul 2015-2016

17 septembrie 2015 - Pe data de 2 septembrie 2015, în urma concursului organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, Anca Agachi și David Timiș au fost desemnați noii Delegați de Tineret ai României la Națiunile Unite. Mandatul acestora presupune reprezentarea intereselor tinerilor români la ONU și promovarea valorilor Națiunilor Unite la nivel național.

În acest sens, ei vor reprezenta tinerii români la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale de la New York, din luna octombrie 2015 și la lucrările Comisiei pentru Dezvoltare Socială, din luna februarie 2015. La nivel național, valorile și prioritățile ONU vor fi promovate prin sesiuni de informare, consultări, întâlniri cu tinerii și desfășurarea de sau implicarea în diverse proiecte.

Procesul de selecție s-a desfășurat la nivel național, în trei faze. Prima fază a selecției a constat într-un concurs de dosare, în urma căruia au fost aleși 10 tineri – cinci băieți și cinci fete – care au mers mai departe în etapa semifinalelor. Semifinala a avut loc sub forma unui interviu de grup, în care candidații au avut ocazia să susțină discursuri pe teme alese de juriu, să-și expună pregătirea academică și extra curriculară, dar și să motiveze dorința lor de a reprezenta tinerii din România. Patru tineri – doi băieți și două fete – au ajuns în finală.Finaliștii au dezbătut teme de actualitate pe agenda ONU, au susținut discursuri și au răspuns la întrebări legate de ONU și politicile de tineret în România. Juriul a fost format din reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, ai Ministerului Afacerilor Externe, UNDP România și foști Delegați de Tineret la ONU. Printre organizațiile de tineret care au fost prezente ca observatori s-au numărat ANOSR, FTR și UN Youth Romania. Toate etapele selecției s-au desfășurat în limba engleză.

Anca Agachi și David Timiș vor prelua mandatul de la Delegații de Tineret ai României pentru 2014-2015, Bianca Dragomir și Luca Ciubotaru, alături de resursele și informațiile rezultate din mandatul acestora. Raportul lor de activitate poate fi consultat la adresa http://unyouthdelegate.ro/raportul-de-activitate-al-delegatilor-bianca-dragomir-si-luca-ciubotaru/.

Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat în România în anul 2006, țara noastră fiind una dintre cele aproximativ 30 de state membre ONU din totalul de 193, care susțin această inițiativă. Organizat sub patronajul Ministerului Tineretului și Sportului și a Ministerului Afacerilor Externe, programul își propune să implice tinerii între 18 și 25 de ani în activitatea celui mai mare for decizional global și să crească gradul de mobilizare pentru activitățile de tineret la nivel național. Funcția de Delegat de Tineret la ONU este una onorifică și nu implică recompense financiare.

Anca Agachi este absolventă a promoției 2015 a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, secția Relații Internaționale și Studii Europene și studentă în anul III la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale cu predare în limba engleză. Este pasionată de lumea relațiilor internaționale, a fost implicată în activități de voluntariat, proiecte naționale și experiențe internaționale, printre care burse de studiu la Moscova și Bruxelles și participări la simulări ale mecanismelor ONU (MUNs).

David Timiș este absolvent al University of Glasgow din Marea Britanie unde a studiat business și management și EM Strasbourg din Franța unde a studiat integrarea europeană. De asemenea, David a avut oportunitatea să primească două burse de studiu, una în India și una în China. Experiența sa este una globală, acesta având șansa să lucreze sau să facă voluntariat în nu mai puțin de opt țări, în domenii foarte variate, de la ONG-uri precum AIESEC, LSRS sau Rotaract, la organizații internaționale precum Consiliul Europei. În ultimul an a lucrat în industria FMCG pentru două multinaționale, Mars în Marea Britanie și L’Oréal în România.

Pentru orice întrebări legate de programul UN Youth Delegate, oportunități de colaboare pe problematici relevante pentru tineri, dar și informații despre agenda ONU, îi puteți contacta pe Anca și David la adresa www.unyouthdelegate.ro sau pe www.facebook.com/UNYDRo

Sursă: mts.ro

Parteneri Bpi Assoc Feg