Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul "Promotori pentru democraţie europeană” continuă cu tineri voluntari

9 septembrie 2015 - Biroul de Informare al Parlamentului European în România anunţă lansarea celei de-a doua etape a proiectului "Promotori pentru democraţie europeană", care se va desfăşura în perioada 1 septembrie - 12 octombrie 2015, în Bucureşti şi mai multe judeţe din România. În această perioadă, tineri voluntari participanţi la proiect vor organiza o serie de acţiuni de comunicare locală, cu sprijinul organizaţiilor din care fac parte, cu scopul de a disemina în rândul tinerilor din comunităţile lor valorile democratice care definesc Uniunea Europeană.

Participanţii la proiect se vor confrunta cu provocarea de a imagina ei înșiși modalități originale de a îi antrena în dialog pe colegii lor de generație, dezbătând împreună principiile care stau la baza construcției europene, rolul Parlamentului European la păstrarea acestora, dar şi care poate fi contribuţia tinerei generații la procesul decizional european și consolidarea valorilor democratice în Uniunea Europeană.

Proiectul "Promotori pentru democraţie europeană" a fost iniţiat la începutul lunii mai 2015 de Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi se derulează până la finalul anului 2015, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Group of the European Youth for Change şi Asociatia Pro Democraţia (APD). Scopul proiectului este de a implica tineri, membri ai unor organizații ale tinerilor sau care lucrează cu tinerii, în promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene, vizând dezvoltarea de competenţe în rândul acestora.

Candidaturile celor interesaţi să participe în acest proiect au putut fi transmise în perioada 11 mai - 1 iunie 2015 şi au constat în prezentarea unei acţiuni de comunicare pe teme europene, iar ulterior cele mai bune 30 de aplicaţii au fost selectate de un juriu format din reprezentanţi ai organizatorilor.

Prima etapă a proiectului s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 1-3 iulie 2015, la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European în România, când Promotorii selectaţi au participat la workshop-ul "Democraţie europeană în acţiune", pe agenda căruia s-au aflat sesiuni interactive despre valori și principii europene, democrația parlamentară și modalități practice de implicare în viața publică.

Proiectul va continua cu participarea la o vizită de studiu la Parlamentul European (Bruxelles, 19-20 octombrie 2015) și cu un eveniment final de prezentare a rezultatelor activităților desfășurate de participanți (noiembrie-decembrie 2015).

“Prin intermediul acestui proiect, dar şi al altor acţiuni pe care le organizăm pentru tineri, ne-am propus să găsim modalități de a ieși din clișeele de comunicare dintre instituții și tineri, pentru a-i încuraja pe aceștia să fie cât mai activi în comunităţile din care fac parte. Ne-am bucurat să vedem un interes foarte mare şi mult entuziasm din partea echipei de tineri promotori pe care i-am selectat şi ne propunem să lansăm o nouă ediţie la începutul anului 2016.”, a declarat Mădălina Mihalache, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Sursă: Biroul de Informare al Parlamentului European în România

 

Parteneri Bpi Assoc Feg