Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Linie telefonică pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate

28 octombrie 2015 - În prezența președintelui României, domnul Klaus Johannis, Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), a lansat, ieri, o linie telefonică Help-Line, precum și platforma web http://www.copiisinguriacasa.ro/.

Cele două instrumente au ca scop oferirea de informații și consiliere gratuită pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, dar și pentru persoanele în grija cărora aceștia au fost lăsați, pe perioada absenței din țară a părinților.

În cadrul aceluiași proiect va fi derulată și o campanie de informare destinată părinților, care pune accent pe obligațiile ce revin acestora înainte de plecarea în străinătate: notificarea prealabilă obligatorie a autorităților locale și desemnarea unui reprezentant legal al copilului. Campania atrage atenția, totodată, în legătură cu riscurile asupra copiilor pe care le implică lăsarea lor în grija altor persoane.

“După ani și ani de tranziție, copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate reprezintă o realitate dureroasă a României. Ca orice mamă, vă pot spune că acești copii au nevoie de protecție și grijă atât din partea  statului, cât și a societății, în general. Guvernul a aprobat, în luna august, noi reglementări pentru îngrijirea copiilor rămași acasă, fără părinți. Salut inițiativa Organizației Salvați Copiii România de a lansa acest proiect menit să sprijine copiii care au nevoie de noi, toți”, a declarat ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb cu prilejul lansării proiectului.

La rândul său, doamna Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a adăugat că “Sprijinirea acestor copii, dar și a persoanelor în grija cărora sunt lăsați acasă trebuie să fie un efort de echipă, la care să participe, în egală măsură, specialiștii din domeniul social, dar și cei din educație. Situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate are consecințe profunde la nivel emoțional, reflectate în scăderea performanțelor școlare și chiar a abandonului școlar”.

În cadrul aceluiași proiect, copiii afectați de migrația economică a părinților, familiile acestora sau persoanele în grija cărora aceștia au rămas beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social prin intermediul celor 16 programe locale derulate de Organizația Salvați Copiii în orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Târgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Negrești, Timișoara și Târgu Mureș.

Inițiativa face parte din proiectul “Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi”.

Parteneri Bpi Assoc Feg