Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Dezbatere: dificultăți și oportunități în angajarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile

27 iulie 2015 - Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a organizat, în 23 și 24 iulie 2015, la Alexandria, în județul Teleorman, dezbaterea publică cu tema “Dificultăți și oportunități în angajarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului "EUROPA INCLUSIVĂ – Inițiative regionale sustenabile", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Discuțiile s-au concentrat, în principal, pe dificultățile de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, a celor de etnie romă și a tinerilor peste 18 ani aflați sub protecția statului.

Prima zi a reuniunii a debutat cu prezentarea rezultatelor obținute până în prezent. Potrivit managerului de proiect, doamna Lucica Munteanu, 757 persoane din cele 1.000 incluse în grupul țintă - 400 persoane de etnie romă, 250 cu dizabilităţi, 50 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție al copilului şi alte 300 aflate în detenţie -  au urmat cursuri de calificare sau recalificare în meserii precum frizer, tâmplar, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerţ, florar-decorator, agent de securitate sau operator introducere, validare şi prelucrare date.

La invitația Ministerului Muncii, doamna Barbara Sadowska, cofondator al Fundaţiei Barka pentru Ajutor Reciproc din Polonia, a vorbit celor prezenți, în cea de-a doua zi a întâlnirii, despre experiențele rețelei de cooperare Barka, o organizație neguvernamentală înființată ca răspuns la problemele sociale în creştere specifice anilor ce au urmat revoluției din 1989, despre modelul dezvoltat în vederea susținerii cât mai eficiente a grupurilor vulnerabile și despre mecanismele prin care economia socială contribuie la realizarea incluziunii sociale.

"Mă bucur să vă împărtășesc din experiența de 26 ani a Fundației Barka, ce a dezvoltat, în Polonia, un proiect inedit, practic un sistem alternativ de dezvoltare socială, în sprijinul persoanelor vulnerabile – cele eliberate din detenție, oameni cu probleme psihiatrice, tineri din orfelinate, din case de corecție, oameni ai străzii, adică persoane cu șanse minime în societate. Am început cu renovarea vechii școli din oraș, am construit apoi case din lemn în care să se poată recrea familiile nevoiașe, le-am oferit o masă caldă, i-am ajutat să se califice în diverse meserii și să obțină slujbe, totul cu implicarea comunității locale. Implementat inițial în orașul Poznan, modelul de incluziune socială dezvoltat de Barka a fost extins, ulterior, cu sprijinul autorităților publice, la nivel național. Cum? Succesul înregistrat în munca noastră a dus la apariția a 4 noi legi, între anii 2002 si 2006, care au permis dezvoltarea parteneriatului public-privat, înfiintarea centrelor de dezvoltare socială sau, de exemplu, construirea de locuințe pentru cei cu venituri foarte mici. În timp, am ințeles că, în astfel de demersuri, este esențială implicarea primăriilor, ONG-urilor, societății civile sau chiar a bisericii. Sunt sigură că și dumneavostră puteți dezvolta un astfel de model aici, în Alexandria, cu fonduri europene.”- a explicat doamna Sadowska în cadrul expunerii sale.

Dezbaterea de la Alexandria, la care au participat  reprezentanţii MMFPSPV, ai autorităților locale, ai partenerilor implicaţi în proiect, dar şi ai mai multor organizaţii care activează în domeniul social, este a doua manifestare de acest fel, după cea organizată la Timişoara, în 9 și 10 iulie 2015, persoanele vulnerabile din grupul țintă provenind din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Timiş și Teleorman.

Sursă: www.mmuncii.ro

Parteneri Bpi Assoc Feg