Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

CE și Fondul European de Investiții vor sprijini financiar 20.000 de microîntreprinderi

22 octombrie 2015 - 20.000 de microîntreprinderi vor avea acces la credite în valoare de 237 de milioane de euro în cadrul Programului European pentru Ocupare și Inovație Socială (OIS). Pe 19 octombrie, Fondul European de Investiții (FEI), care gestionează Garanția OIS în numele Comisiei Europene, și șase instituții activând în domeniul microfinanciar au semnat acorduri de garantare care facilitează accesul microîntreprinderilor la fonduri.

Comisia Europeană va contribui cu 17 milioane de euro la acordurile semnate, care sunt de așteptat să garanteze microcredite în valoare de 237 de milioane de euro.

Șase acorduri de garantare

Acordurile au drept țintă persoanele care doresc să își înființeze sau să își dezvolte propria microîntreprindere, mai ales acele persoane care au dificultăți în intrarea pe piața muncii sau în accesarea unei finanțări. Primele acorduri care permit contractarea de credite adresate microîntreprinderilor sunt semnate între FEI și:

  • Qredits Microfinanciering (Olanda),
  • Association pour le Droit à l'Initiative Economique (Franța),
  • Microfinance Ireland (Irlanda),
  • PerMicro (Italia),
  • Laboral Kutxa/ Caja Laboral Popular (Spania)
  • Nextebank (România),

și au o durată de numai 5 luni de la lansarea inițiativei OIS.

Garanția OIS și Fondul European de Investiții

În total, Garanția OIS de 96 de milioane de euro ar putea avea un efect de pârghie în valoare de peste 500 de milioane de euro în perioada 2014-2020, constând în împrumuturi pentru promovarea ocupării și a dezvoltării în următorii 15 ani și generând 30.800 de microcredite și 1.000 de credite pentru întreprinderi sociale. FEI nu furnizează sprijin financiar direct, ci va implementa această facilitate prin intermediari financiari locali, care vor lucra nemijlocit cu părțile interesate.

Parteneri Bpi Assoc Feg