Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

A fost lansat Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

20 aprilie 2015 - Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 urmărește integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane în ansamblul programelor și politicilor publice ale României, ca Stat Membru al UE, și are în vedere valorizarea capitalului uman, ca resursă pentru o dezvoltare sustenabilă în viitor.

În opinia ministrului Rovana Plumb, programul lansat vineri este extrem de important pentru toți românii, aducând în acest sens două argumente: volumul fondurilor alocate şi numeroasele categorii de beneficiari.

"Consider că investiţia în oameni este cea mai profitabilă investiţie pe care o poate face o societate. Cu o finanțare de 5 miliarde euro, din care 4,36 miliarde din fonduri europene, POCU 2014-2020 va fi practic cel mai mare angajator din țară, în următorii ani. Tineri, șomeri, persoane din grupurile vunerabile, antreprenori, lucrători, persoane aflate în sărăcie sau cu venituri reduse - toți se regăsesc în măsurile prevăzute de program, care va deveni astfel un instrument eficient de stimulare a creșterii economice și de incluziune socială a persoanelor defavorizate.", a declarat doamna Plumb, la lansarea Programului Operaţional.

Un procent de 20% din fondurile POCU, mai precis 1,14 miliarde euro, este destinat exclusiv combaterii sărăciei și excluziunii sociale, pentru care, potrivit oficialului MMFPSPV, este nevoie de o nouă viziune, care să coreleze măsurile luate pe plan național cu programele europene.

"Această viziune, pe care o are guvernul Ponta, va fi pusă în practică în următorii ani. POCU 2014-2020 va contribui la atingerea ţintei pentru România a Strategiei Europa 2020, adică scoaterea din sărăcie, până în 2020, a 580.000 persoane, comparativ cu anul 2008. La îndeplinirea acestui obiectiv vor contribui măsurile prevăzute de cele 7 axe prioritare ale Programului Operaţional, din care 5 se derulează prin Ministerul Muncii, dar și introducerea venitului minim de inserție, care îi va stimula pe cei care au nevoie de sprijinul Statului să intre pe piața forței de muncă. În concluzie, Programul Operațional Capital Uman îndeplinește toate condițiile pentru a fi un program de succes şi ne va ajuta să schimbăm în continuare în bine România.", a adăugat ministrul Muncii.

Informaţii suplimentare:

Intervențiile în domeniul ocupării din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 vor viza atât îmbunătățirea situației actuale de pe piața muncii, cât și crearea condițiilor necesare creșterii economice și sporirii competitivității. Astfel, POCU va contribui la atingerea obiectivului privind ținta de 70% - rata de ocupare pentru populația cu vârste între 20 şi 64 ani, stabilită în Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020, prin:

  • Creșterea participării tinerilor pe piața forței de muncă, cu accent pe tineri NEETs (tineri care nu sunt ocupaţi şi nici în educaţie sau formare profesională);
  • Îmbunătățirea participării pe piața muncii pentru persoanele defavorizate și reducerea ratei șomajului pentru toate categoriile de lucrători;
  • Îmbunătățirea răspunsului pieței muncii la nevoile în schimbare și provocările unei economii în creștere;
  • Încurajarea antreprenoriatului și crearea de afaceri, cu accent pe sectoarele în curs de dezvoltare și de creștere, aşa cum sunt identificate în Strategia Națională de Competitivitate 2014-2020.

MăsuriIe prevăzute prin program vor contribui, de asemenea, la atingerea obiectivelor în domeniul incluziunii sociale și combaterii sărăciei, asumate prin alte două strategii naţionale - Strategia naţională pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei 2015-2020 şi Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice 2015-2020, prin:

  • Promovarea incluziunii active și integrarea socio-economică a comunităților dezavantajate din mediul urban și rural;
  • Dezvoltarea unei culturi pro‐active, a participării și responsabilităţii şi prin combaterea stereotipurilor şi a discriminării;
  • Dezvoltarea economiei sociale și promovarea antreprenoriatului social și a integrării în întreprinderile sociale;
  • Îmbunătăţirea accesului la servicii sociale accesibile, durabile şi de înaltă calitate, prin promovarea tranziției către servicii integrate la nivelul comunității.

La evenimentul desfăşurat la sediul Ministerului Fondurilor Europene au mai fost prezenţi ministrul Educației și Cercetării Științifice, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, secretarul de stat care coordonează DESFB - doamna Ioana Cazacu, preşedintele ANPDCA - doamna Gabriela Coman, preşedintele ANPD - doamna Mihaela Ungureanu şi alţi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Sursă: Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Statistică al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

Parteneri Bpi Assoc Feg