Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Idei de afaceri

Povești individuale de succes

Mariana Ivanov, 25 de ani

Mariana Ivanov conduce o pensiune de 4 margarete în localitatea Murighiol din județul Tulcea. Tânăra licențiată în afaceri și administrație și-a asumat, la o vârstă la care alți foști colegi încă nu s-au decis ce carieră să urmeze, responsabilitatea de a se ocupa singură de gestionarea unei pensiuni. Sub conducerea ei, afacerea a avut succes încă din primul an prin calitatea serviciilor oferite oaspeților și prin modul creativ în care a înțeles să valorifice potențialul turistic deosebit al zonei. În prezent, Mariana are planuri îndrăznețe de extindere a capacității de cazare prin construirea de bungalouri destinate familiilor și, ca să crească atractivitatea pensiunii pentru grupuri de turiști, și-a propus să construiască un restaurant mai mare pentru evenimente și un complex de piscine. Foarte important pentru comunitatea locală este că afacerea condusă de Mariana Ivanov a creat 12 locuri de muncă. Familia ei deține terenul pe care funcționează pensiunea, iar pentru ridicarea clădirii Mariana a accesat Măsura 3.1.3. Încurajarea activităților turistice din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Alexandru Dinulescu, 34 de ani

Alexandru trăiește și muncește în comuna Izvoarele din județul Prahova. El este interesat cu precădere de șansa de a se dezvolta pe plan personal și de a-și conduce firma dincolo de succesul financiar imediat. Are 9 colaboratori apropiați și alte echipe în subantrepriză, pe care îi privește nu ca pe simpli executanți, ci ca parteneri în demersul inovator pe care l-a pornit din pasiune. Pornind de la experiența sa de șef de șantier, Alexandru construiește... domuri geodezice (case rotunde). Inițial, comunitatea a privit ca un fel de curiozitate casele rotunde construite, dar Alexandru consideră că oamenii au început deja să le vadă altfel. Domurile sunt structuri robuste, ecologice, care economisesc energie și sunt realizate rapid (cca. două săptămâni) și la costuri reduse. Alexandru Dinulescu a urmat cursuri de formare organizate în proiectul strategic „RURAL-Antreprenor”, care vizează dezvoltarea culturii antreprenoriale și creșterea expertizei în vederea îmbunătățirii abilităților, cunoștințelor și comportamentului managerial pentru actuali și viitori întreprinzatori, în special tineri, din mediul rural.

Eduard și Raluca Sida, tată și fiică

Eduard Sida și fiica sa, Raluca, sunt pictori și restauratori. Ei duc mai departe tradiția picturii naive și renumele Țării Hălmagiului, important centru artistic popular. Foarte atașat de aceste locuri, Eduard Sida lucrează într-un atelier aflat în centrul localității Hălmagiu, pus la dispoziție de primărie. Investește în promovarea imaginii și a obiceiurilor din Hălmagiu și transmite cunoștintele sale copiilor, prin cursuri de pictură pe sticlă. Fiica sa, Raluca, a terminat Academia de Arte din Cluj și l-a însoțit de mică la lucrările de restaurare a picturilor murale. Eduard și Raluca au participat la lucrări de restaurare și pictură în Franța și Germania. Cei doi sunt adeseori prezenți la evenimentele și târgurile din împrejurimi și și-au propus să înființeze un centru cultural care să pună în valoare tradițiile locale. În acest sens au înființat deja o fundație și în prezent caută finanțare pentru a demara activitățile.

Lucian Pintilie, 34 de ani

Iată o nouă sursă de inspirație, dar și de... poftă. Lucian Dan Pinitile și-a pus afacerea pe picioare investind în ea tot darul de nuntă. Societatea a început ca asociație familială cu două persoane în anul 2000, în familia Duvlea din Sebeşel, care de patru generaţii tranşa carne de porc, miel şi viţel pentru "Piaţa Saşilor" din Sebeş, producând cârnaţi tradiţionali, mici, slănină afumată, tobă de casă şi alte bunătăți tradiţionale. Treptat, tânărul întreprinzător a adăugat cunoştinţe teoretice şi practice acumulate de la cei mai buni măcelari din Sibiu şi Brașov, dar şi în vizitele pe care le-a făcut la firme de renume din Germania. Afacerea a crescut de la 2 angajați la 40, proveniți din Sebeșel și din satele învecinate, și de la o piață la vânzări în județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Cluj. Cu fonduri europene a făcut investiţii într-o fabrică ultramodernă care corespunde normelor europene de igienă, dar şi gustului clienţilor. Lucian Dan Pintilie consideră că “niciodată nu a fost numai munca mea” și încearcă să le insufle șefilor de secții ideea că ”se poate câștiga cât în străinătate, dar pentru asta trebuie să facem performanță”.

Cătălin Vultur, 37 de ani

Cătălin Vultur a lucrat în Spania la începutul anilor 2000 și s-a întors în județul Iași hotărât să înceapă o afacere. Oportunitatea oferită de programul Sapard și de piețele noi în creștere, cum este cea a ciupercilor, l-a determinat să depună un proiect de 150.000 de euro pentru construcția unei ciupercării în Comana, împreună cu un fost coleg de liceu care moștenise un teren. Construcția a fost realizată în 2007 și producția de ciuperci a început în decembrie 2007. De atunci, Cătălin consideră că afacerea “este viața lui”. Cererea a fost la început mai mare decât capacitatea de producție. Confruntată cu criza economică generală, concurența din Polonia și plata creditelor, afacerea continuă și Cătălin Vultur promovează cu încredere produsul “fabricat în România”. Ciupercăria angajează forță de muncă locală, nevoia crescând în perioadele de vârf de producție.

Poveștile acestor tineri antreprenori precum și ale altora sunt spuse în cele patru filme documentare realizate în cadrul proiectului, care sunt publicate pe YouTube. Numele canalului de pe YouTube care le găzduiește este Rural Romania. Puteți accesa canalul YouTube și de pe pagina de Internet a proiectului, www.eu-rural.ro. Vizionare plăcută!

 

Parteneri Bpi Assoc Feg